nedeľa 27. júla 2014

Scandal

Ďalším extrémne populárnym seriálom, ktorý si hneď svojou prvou sériou získal množstvo fanúšikov je Scandal. Tento seriál nás zaujal tým, že je z prostredia Bieleho domu a hlavnými postavami sú prezident Spojených štátov, prvá dáma, prezidentov poradca a na druhej strane zase žena, ktorá vyrieši každý problém - Olivia Pope. Seriál má už tri série a nie len vďaka Kerry Washington je veľmi populárny. Jeho štvrtá séria odštartuje už túto jeseň a skutočne sa je na čo tešiť.


V seriáli sa prepletajú dve dejové línie, z ktorých jedna sleduje udalosti v Bielom dome a život prezidenta, zatiaľ čo druhá sa sústreďuje na Oliviu Pope a jej spoločníkov, ktorí v podstate riešia problémy. Dejové línie sú prepojené prostredníctvom Olivie.

oficiálny plagát k prvej sérii

POZOR v nasledovnom texte sa môžu nachádzať SPOILERY!!!
Aj keď teda snažili sme sa, aby sme vám dôležité udalosti, veci a súvislosti neprezradili.

Seriál je ako som už naznačila z prostredia Bieleho domu a keďže je jednou z hlavných postáv práve prezident, tak sa veľká väčšina diania sústreďuje na Oválnu pracovňu. Prezident Fitzgerald Grant (Tony Goldwin) vyzerá ako seriózny muž, no má jedno veľké tajomstvo a to pomer s Oliviou Pope (Kerry Washington), s ktorou sa zoznámil počas svojej prezidentskej kampane. Olivia pracovala na jeho kampani a hlavne vďaka jej skvelým nápadom, bol Fitz ako ho oslovujú blízky, za prezidenta aj zvolený. Aj keď... neboli to iba Oliviine dobré nápady, ktoré prispeli k presťahovaniu sa rodiny Grantovcov do Bieleho domu. Čo skutočne stálo za jeho úspechom vo voľbách sa dozviete až začiatkom druhej série. Aj keď Olivia už pre Biely dom nepracuje, hlavne v prvej sérii sa tam bude vracať skutočne veľmi často.

prezident Fitzgerald Grant

Fitz a Olivia

Okrem Olivie, s ktorou mal prezident tajný pomer, o ktorom vedelo viac ľudí než si predstavoval, sa v Bielom dome stretávame aj s jeho manželkou Mellie (Bellamy Young) a Cyrusom Beenem (Jeff Perry) prezidentovou pravou rukou a majstrom konšpirácií. Aj keď by mal prezident riadiť krajinu sám, často sú to práve Mellie a Cyrus, ktorí mu podstrkávajú svoje nápady a myšlienky.

prvá dáma Mellie Grant

Cyrus Beene

Vzťah prezidenta s manželnkou Mellie je práve kvôli afére s Oliviou veľmi turbulentný, viac sa hádajú než by nachádzali spoločnú reč. Aj keď kvôli médiám hrajú divadielko a prezentujú sa ako milujúca dvojica, skutočnosť je celkom iná. Mellie síce bola schopná mileneckú aféru svojho manžela s Oliviou tolerovať, keďže z toho vzišla jeho výhra vo voľbách, no pohár jej trpezlivosti hlavne kvôli veľkej zmene v jeho správaní nakoniec predsa len pretečie.

Oliviu ako prezidentovu milenku sme si už predstavili, teraz sa teda pozrieme na Oliviu a jej spoločníkov, ktorý vyriešia každý problém. Olivia a jej tím „gladiátorov v oblekoch“ sa zaoberajú riešením problémov a škandálov vplyvných osôb. Každý pre koho pracujú je ich „klient“ a oni spravia maximum pre to, aby problém svojho klienta vyriešili.

Tím Oliviiných gladiátorov sa hneď na začiatku rozrastie o jednu novú osobu, no postupne sa bude aj zužovať. Každý, kto pre Oliviu pracuje jej je dlžný za službu, ktorú preňho spravila. A to neboli iba také bežné službičky, pretože tento seriál je úplne iný, než všetky kriminálky a drámy, ktoré ste doteraz videli. Dej je poprepletaný udalosťami, ktoré sú odhaľované postupne, rôzne súvislosti sa vynárajú nečakane prostredníctvom návratov do minulosti a často do seba zapadajú veci, o ktorých ste ani netušili, že nakoniec budú dôležité.

Oliviina práca je vlastne krízový manažment vo veľmi zvrátenej forme. Keď treba ututlať vraždu, upracú miesto činu. Keď treba utajiť, že 150 kilový pastor mal milenku, postarajú sa o to aby to vyzeralo, že zomrel doma vo vlastnej posteli. Ak treba na niekoho vyhrabať špinu, nájdu každú smietku. Všetko čo sa pokazí, oni napravia. Ak treba niekoho zabiť bez stôp, považujte to za vybavené. Ak treba vyjednávať, nikto to nevie lepšie než Olivia. Ak je problém v Bielom dome, Olivia sa o to postará.

Na začiatku medzi gladiátorov patria Stephen Finch (Henry Ian Cusick), Abby Whelan (Darby Stanchfield), Harrison Wright (Columbus Short) a Huck (Guillermo Díaz). Hneď v prvej epizóde Olivia privedie novú posilu, mladú právničku Quinn Perkins (Katie Lowes), ktorá sa ako časom zistíte vôbec nevolá Quinn. O týchto postavách vám však viac písať nebudem, pretože ich minulosť je odhaľovaná postupne a nechcem vám pokaziť prekvapenie v prípade, že ste tento seriál nevideli.

Stephen a Olivia

vľavo Olivia, hore Harrison a Abby, dolu Quinn a Huck

Seriál je veľmi komplexný a pôsobí skôr ako dlhočizný film, než ako skutočný seriál. Všetko na seba nadväzuje a zapadá do jednej veľkej skladačky. Oliviin hektických život majstrovsky ukazuje obe strany politického života vo Washingtone. Na jednej strane rieši rôzne problémy senátorov, guvernérov, sudcov... na druhej strane je k dispozícii prezidentovi. Dej je skutočne napínavý, bez hluchých miest, plný politických tajností, vojenských problémov, ale aj milostných afér, vrážd, hľadania zradcov a pravdy. Garantujeme vám, že sa vám bude páčiť!


Aj tento seriál sa veľmi rýchlo zaradil k tým, ktoré vyhrávajú jednu cenu za druhou, o početných nomináciách už ani nehovorím. Dúfam, že tento seriál sa dočká ešte množstva ďalších sérií, pretože je naozaj kvalitný po všetkých stránkach.

Trailer k prvej sérii si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=PhOR6DIS_Ho

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...