pondelok 10. marca 2014

How I Met Your Mother


Momentálne už klasikou je seriál How I Met Your Mother, ktorý mnohý z vás poznajú aj pod skratkou HIMYM. Tento seriál, ktorý je vlastne moderným znovuoživením seriálov ako boli napríklad Priatelia si získal veľké množstvo fanúšikov rôznych generácií. Tí starší si ho obľúbili preto, že im pripomínal už spomínaných Priateľov, tí mladší si ho zase zamilovali preto, že je poňatý veľmi moderne, zábavne a nebráni sa témam, ktoré napríklad ešte v Priateľoch boli doslova tabu.


Aj tento seriál sa už objavil aj s dabingom, takže určite ste ho už zaznamenali. V USA momentálne beží posledná 9. séria, čo je dôvod, prečo sme sa rozhodli neodkladať článok o HIMYM a napísať ho skôr, než sa seriál skončí.

POZOR v nasledovnom texte sa môžu nachádzať SPOILERY!!!
Aj keď teda snažili sme sa, aby sme vám dôležité udalosti, veci a súvislosti neprezradili.

Seriál začína v roku 2030 kedy jedna z piatich hlavných postáv, vlastne tá najhlavnejšia, architekt Ted Mosby (Josh Radnor) rozpráva svojim dvom deťom príbeh o tom, ako spoznal ich matku. Toto rozprávanie príbehu trvá v podstate celých 9 sérií seriálu, pretože to, ako sa s ňou spoznal sa pravdepodobne dozvieme až v celkom poslednej epizóde poslednej série. Počas celých 9 sérií boli postupne odhaľované rôzne nápovedy o tom, ako sa vlastne spoznali. Ešte niekedy v polovici seriálu sme sa napríklad dozvedeli o tom, že keď sa zoznámili mala žltý dáždnik a podobne, ale to sa týka až poslednej série, nám ale stále chýba úvod.

Ted s modrým lesným rohom


žltý dáždnik... ale pssst, akože sme vám nič neprezradili

Ted býva so svojimi kamarátmi z výšky, od prvého dielu snúbenci a neskôr aj manželmi Marshallom (Jason Segel) a Lily (Alyson Hannigan) v byte v New Yorku. Všetci traja sa poznali od prvého dňa kedy začali chodiť na výšku, kde boli Ted s Marshallom spolubývajúci a Lily im vtrhla do izby hneď v prvý deň s prosbou o pomoc s rádiom. S Marshallom sa do seba hneď zamilovali a odvtedy z nich bola nerozlučná dvojica. Všetko robia spolu počas celých 9 sérií, majú vlastný spoločný „high five“, na Halloween nosia ladiace kostýmy a mnoho ďalšieho. Marshall s Lily sa v priebehu seriálu nie len zoberú, ale majú spolu aj dieťa, malého Marvina.

Lily a Marshall (oproti Ted) v bare MacLauren's

Marshall a Lily v Halloweenskom kostýme ako pirát a papagáj

Hneď od prvého dielu sa stretávame aj s ich kamarátom, ktorý vždy chodí oblečený v dokonalom obleku, Barneym (Neil Patrick Harris). Barney má povesť lámača sŕdc, ktorý je schopný zbaliť dievča za každých okolností. Barneyho postava má mnoho charakteristických hlášok a iných čŕt, ktoré si hneď zamilujete. Spomeniem napríklad záľubu v mágii (ktorú má herec aj v reálnom živote), vždy keď povie niečo s čím je spokojný dá si „self five“, stále opakuje hlášku, že niečo bolo alebo bude „LEGEN-wait-for-it-DARY, LEGENDARY“ (SK „legendárne“) a samozrejme aj mnohé iné, rád rozpráva rôzne príbehy hlavne z histórie, kde sú všetci v kostýmoch...

Barney v obleku a so škótskou... takto ho uvidíte tak polovicu seriálu



V prvom diely sa stretávame aj s piatou, poslednou dôležitou postavou a to s Kanaďankou Robin (Cobie Smulders). Ted sa s Robin zoznámi v bare MacLauren's pod bytom, do ktorého celá partia chodí počas celých 9 sérií. Ted síce nikdy nevie, ako by konverzáciu so ženou začal, no Barney mu vždy rád aj keď so žartu pomôže frázou „Haaaave you met Ted?“ (SK „Už sa poznáš s Tedom?“), ktorá sa tiež stala súčasťou seriálu. Robin je reportérka a Ted ju chce pozvať na večeru, no cez víkend má pracovne odcestovať, preto ju pozve na večeru hneď na druhý deň. Večerajú v reštaurácii, kde na stene visí na modro nafarbený lesný roh, ktorý sa tiež stane dobre známou rekvizitou, s ktorou sa v seriály ešte stretnete. Ted si s Robin dobre rozumie a ona ho pozve k sebe domov, tam však Ted, celý šťastný z toho, že sa mu na rande darí, vyhŕkne na Robin, že sa do nej zamiloval. Robin spanikári a pošle ho preč.

Robin


Z Robin v seriály spravili čistokrvnú Kanaďanku, hlavne hokejovú fanynku!!!

Ted si myslí, že už sa s ňou nikdy neuvidí, no hneď v druhom diely na ňu natrafí Lily v bare. Ted si vymyslí, že usporiada párty, na ktorú Robin pozve. Robin sa však zdrží v práci a na párty nepríde, potom Tedovi zavolá a ospravedlní sa, že to nestihla. Ted preto usporiada párty aj na ďalší deň, no Robin to opäť nestihne, preto sa koná aj tretia párty v nedeľu večer, na ktorú to už Robin stihne. Robit je v meste nová a nikoho nepozná, preto aj napriek tomu, že o Teda nemá záujem navrhne aby boli kamaráti, a tak sa Robin stane ich kamarátkou.


Lily a Marshall sú spolu po celých 9 sérií a Ted im celý dokonalý vzťah, zasnúbenie a celkovo to, že sú spolu závidí, preto sa po celý čas snaží nájsť niekoho, s kým by mal niečo také ako majú jeho kamaráti. Skúsi to aj s Robin, no nevyjde to. Medzi jeho ďalšie aj keď nie úspešné vzťahy patrí napríklad Stella, Quinn či Zoey. Tú pravú však Ted stretne až na konci celého príbehu, ktorý počas 9 sérií rozpráva svojim deťom.

Zaujímavosťou je, že tvorcovia seriálu mali koniec naplánovaný dávno dopredu. Informácie o tom, že už majú premyslený koniec bola zverejnená naozaj veľmi skoro. Dopredu tiež museli predtočiť posledné dve minúty celého seriálu s deťmi (dcérou Lyndsy Fonseca a synom Davidom Henriem; deti v seriály nemajú mená, Ted ich stále oslovuje „kids“ - SK „deti“), ktoré počas rokov natáčania seriálu rýchlo dospievali.

Seriál je natoľko premyslený s popreplietaným dejom, že vás to niekedy doslova prekvapí. Záhada ananásu, dvojníci, 5 faciek, záhadné dievča v kostýme tekvice... a to je iba zlomok toho, čo všetko seriál a jeho 5 hlavných postáv priniesli počas 9 rokov.

Posledná séria sa odohráva počas 4 dní pred svadbou. Počas tejto série tvorcovia odpovedia na pár nezodpovedaných otázok, rozuzlia pár záhad a tiež všetkých zoznámia s „mamou“ (Cristin Milioti). S „mamou“ sa náhodne najskôr zoznámia všetci ostatní (teda to aspoň predpokladám), doteraz sa s ňou už zoznámila Lily a Marshall nezáväzne od seba. Preto si myslím, že sa s ňou ešte do konca seriálu najskôr zoznámia aj Robin a Barney a až potom ju stretne Ted.

A toto je MAMA!!! Zoznámte sa prosím!

Viac rozhodne nechceme prezrádzať, pretože my už vieme omnoho viac, než čo zatiaľ vysielali u nás, preto vám prezradíme iba toľko, že lepší koniec by zrejme nikto nevymyslel. Síce do konca seriálu ešte momentálne pár dielov chýba, no my veríme v to, že bude ešte lepší, než tie najlepšie predstavy.

Tomuto seriálu bolo venované aj jedno vydanie amerického týždenníka Entertainment Weekly, ktorý je venovaný tomu, čo v Amerike dávajú v telke. Ako správny fanúšik, ktorý bol v správnom čase na správnom mieste dokonca toto vydanie EW vlastním. Magazín obsahuje 15 stranový špeciál o celom seriály, zaujímavostiach, ale hlavne aj množstvo informácií o poslednej sérii, ktorá sa v čase jeho vydania ešte iba chystala na obrazovky.



Seriál, jeho tvorcovia a tiež herci boli nominovaní na nespočetné množstvo cien. Tento seriál má na svojom konte 9 cien EMMY a tiež mnohé iné. Neil Patrick Harris bol dokonca za svoju rolu 2x nominovaný na cenu Golden Globes (SK „zlaté glóbusy“).


Tento seriál je jedným z našich úplne najobľúbenejších a zrejme ho iba tak nejaký nový nenahradí. Ak sa na začiatku pred 9 rokmi snažili tvorcovia o znovuoživenie takého seriálu akým boli Priatelia, tak sa im to dokonale podarilo a popri tom, čo boli Priatelia, je toto iná liga. Zábavnejšia, premyslenejšia, s hlbšími postavami, bohatším príbehom s pointou, ktorý sa začal ako rozprávanie v 1. epizóde 1. série a ako rozprávanie sa skončí v poslednej epizóde poslednej 9. série.

1 komentár:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...